Registrácia podniku
21. 06. 2021

Jedinou vakcínou pre záchranu gastra je zníženie sadzby DPH

  • Tlačové správy
titulný obrázok

Gastrosektor bol koronakrízou zasiahnutý najviac a z následkov sa bude ešte dlhé roky spamätávať. Malí podnikatelia a živnostníci, ktorí zamestnávajú desaťtisíce zamestnancov, potrebujú okamžité riešenia. DPH na Slovensku pre gastro je niekoľko násobne vyššia oproti okolitým krajinám. Napríklad v Českej republike majú zavedenú 10% DPH, v Rakúsku a Poľsku 5% DPH. Zníženie dane cez vládny návrh a skrátené legislatívne konanie okamžite pomôže malým podnikateľom.

Prosíme vládu o schválenie návrhu zákona na zníženie DPH na 5% do konca roka 2022 a následne na 10% alebo o vlastný návrh z dielne koaličných partnerov, ktorý by bol rýchlo schválený a okamžite aplikovateľný. Teraz nič viac nepomôže. Tento revolučný krok naše gastroslužby priblíži západu a zvýši konkurencieschopnosť a kvalitu.

Predseda komory SPPK Emil Macho na tlačovom brífingu uviediol: ”Komora považovala za svoju povinnosť podporiť gastro sektor v zníženej sadzbe DPH, pretože ho vnímame ako najviac postihnutý sektor, ktorý ovplyvnil v regionálnom rozmere aj lokálnych dodávateľov. Slovenskí poľnohospodári a potravinári potrebujú silné gastro. Tento krok je potrebný aj k ozdraveniu gastro sektora na Slovensku, eliminovaniu šedej ekonomiky a zároveň zvýšeniu konkurencieschopnosti aj voči okolitým krajinám, ktoré zníženú sadzbu DPH už majú. Zároveň je to „vakcína“, ktorú sekundárne pocítia aj slovenskí poľnohospodári a potravinári.”

“Vďaka tomuto jednoduchému a adresnému kroku si podnikatelia, ktorí naďalej budú vytvárať hodnoty pre štát, svojich zákazníkov a zamestnancov, dokážu zo svojich obratov sanovať straty spôsobené dlhými pandemickými mesiacmi. Ak dôjde k zníženiu sadzby DPH, zastaví sa tým aj trend dvíhania cien a odlivu pracovnej sily do iných segmentov a zahraničia, ostanú nám finančné prostriedky na to, aby sme dokázali zatraktívniť pracovné prostredie a zrevitalizovali náš biznis. Ak by návrh išiel z dielne koaličných partnerov, bol by schváliteľný v skrátenom legislatívnom konaní a aplikovateľný už na toto leto, kedy máme možnosť využiť čas, aby sme dostali dostatok finančných zdrojov do sektora pred hroziacou ďalšou vlnou, ktorá sa avizuje na jeseň. Zároveň by týmto opatrením štát netratil, naopak by získal viac finančných zdrojov do štátnej pokladne”, hovorí Viliam Pavlovsk, prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie.

Vladimír Machalík z platformy Stále máme chuť, ktorá združuje 14 organizácií a inictatív z gastro sektora dodáva: “Určite si pamätáte obdobie rôznych finančných kompenzácií, ktoré boli nefunkčné alebo meškali niekoľko mesiacov alebo ešte stále neprišli. Znížená sadzba DPH na stravovacie služby štát administratívou nijako extra nezaťaží, preto si myslíme že je

to najefektívnejšie a najúspešnejšie riešenie. Treba si uvedomiť jednu vec, my nepýtame od štátu viac, len žiadame aby štát na určité obdobie bral od nás menej peňazí, aby sme boli schopní platiť záväzky voči štátu, poisťovniam, bankám, dodávateľom a nemuseli zatvárať naše prevádzky.”

Marek Harbuák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska: “Touto cestou by sme chceli vyzvať všetkých poslancov NRSR, aby sa spojili za dobrú vec a prišli s návrhom, ako znížiť sadzbu DPH pre gastro prevádzky. Dôvodov je veľmi veľa, jedným z hlavných je fakt, že v dôsledku opatrení prišlo v gastre a hotelierstve viac než 40 000 ľudí o prácu a to aj napriek prijatým nástrojom pomoci. Čelíme obrovskému problému nárastu miezd a prilákania ľudí naspať do sektoru.“

Zúastnení na tlaovom brífingu v pondelok 21.6.2021 pred budovou NRSR:

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie
Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Vladimír Machalík, platforma Stále máme chuť

Záznam z tlaového brífingu:

https://fb.watch/6gxWFYCSi1/&n...;(poznámka: úvodné slovo je menej počuť, ale následné vyjadrenia všetkých 4 hostí tlačového brífingu je počuť výborne :)

Fotografie:

Kontakt: Viliam Pavlovskprezident ASG
0908 931 405 viliam.pavlovsky@gastroaliancia.sk

Aliancia Slovenskej Gastronómie - 10 pre gastro

office@gastroaliancia.sk www.gastroaliancia.sk